De garantie voor bewegingsvrijheid
Manuele Therapie is een bijzondere bekwaamheid binnen de kinesitherapie.
Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij de manueel therapeut op zoek gaat naar de onderliggende oorzaak van zowel acute als chronische klachten.
Belangrijk daarbij is dat het lichaam wordt bekeken als één geheel waarbij alle mogelijk betrokken regio’s en structuren van het bewegingsapparaat in verband worden gebracht.
Een manueel therapeut is dan ook gespecialiseerd in het evalueren van gestoorde bewegingen binnen het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder.
Via mobiliserende en manipulatieve technieken worden bewegingsbeperkingen soepeler gemaakt. Ook problemen ter hoogte van de spieren, pezen, zenuwen en bindweefsel worden behandeld via manuele therapie.
Vaak voorkomende klachten bij een manueel therapeut
nekklachten, rugklachten, geblokkeerde wervel, geknelde zenuw, hoofdpijn, uitstralende zenuwpijn, pijn tussen de schouderbladen, discus hernia, bekkenklachten,…
Samenwerking met je arts
Belangrijk is dat we als manueel therapeut nauw samenwerken met de behandelende arts.
Zo kunnen wij in overleg met de arts een aanvullend onderzoek noodzakelijk achten, zoals medische beeldvorming (RX, echografie, MRI,…).
Maar evenzeer kan je bij je arts terecht voor verwijzing naar een manueel therapeut voor een consultatief onderzoek.
Een manueel therapeutisch onderzoek is dan ook vaak uitermate geschikt als aanvulling op de artsendiagnose.
Hoe gaat het in zijn werk
Via een uitgebreid vraaggesprek en klinisch onderzoek wordt achterhaald of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort.
Aan de hand van specifieke testen (provocatietesten, functietesten, gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen,…) kan de manueel therapeut de plaats, de graad, de ernst en de oorzaak van de klachten opsporen.
De manueel therapeut bundelt al deze bevindingen in relatie tot de klachten van de patiënt en zal op basis hiervan een individueel behandelplan opstellen voor een optimaal resultaat.
Behandeling
Het spreekt voor zich dat onze handen hiervoor onze belangrijkste werkinstrumenten zijn.
Belangrijke technieken zijn:
- Mobilisaties
- Zachte manipulaties (kraken)
- Triggerpuntbehandeling
- Spierrekkingen
- …
Vaak wordt een manuele behandeling aangevuld met houdings- en bewegingstips en een programma voor thuis. Soms is echter een meer intensief oefenprogramma noodzakelijk. In onze oefenzaal kan je via functionele training en rug- en nektraining hieraan werken.labrumscheur,…