Orthopedische en cardiale revalidatie

Patiënten met zowel een orthopedische als een cardiale ingreep kunnen bij ons terecht, net als voor de pre-operatieve of preventieve behandelingen op advies van de chirurg.
In het geval van orthopedische chirurgie gaat het over ingrepen die de afwijking van het bewegingsapparaat ten gevolge van een (sport)trauma), een ongeval of bijvoorbeeld artrose herstellen. Veel voorkomend zijn de plaatsing van protheses (schouder, knie, heup,…) en  specifieke ingrepen ter hoogte van de gewrichten, botstructuren, de ligamentaire elementen of het spierpeesapparaat (voorste kruisband-, meniscus-, of kijkoperaties). 

Een succesvolle revalidatie is enkel mogelijk mits goede samenwerking tussen de patiënt, de chirurg en de kinesitherapeut. Daartoe werd door de jaren heen met verschillende chirurgen, specialisten en centra een vertrouwensband opgebouwd in het belang van de patiënt.

20200811_200956
20200811_170716-scaled-blackwhite

Bij cardiale revalidatie denkt men vooral aan ingrepen zoals hartklepvervanging, plaatsing van stent of pacemaker ten gevolg van aderverkalking, -vernauwingen, hartfalen of ritmestoornissen.

Revalidatie op maat is van primordiaal belang en meestal kort na het ontslag uit het ziekenhuis, na verwijzing door de specialist. Daarbij worden op basis van het individu, de beschikbare revalidatieprotocollen/richtlijnen en de opgebouwde klinische knowhow een behandelplan opgesteld. Dit gebeurd in samenspraak met de patiënt en diens revalidatiedoelen. Het opstellen van een oefenprogramma met graduele opbouw zal leiden tot een herstel van belastbaarheid van het lidmaat, gewricht of de patiënt, met daarbij een systematische opvolging van de evolutie met aanpassingen op maat . Via deze individuele benadering en door middel van onze ruime en goed uitgeruste oefenzaal kunnen we een optimale revalidatie garanderen.